Amsterdam Gershwin Brothers

#glashekwerk  

#trappen  

#leuningen  

#lamellenhekwerk  

#strekmetaal  



Projectnummer 107928
Project Amsterdam, Gershwin Brothers
Opdrachtgever Hurks BV.
Omschrijving Hekwerken met glas, stalen trappen, hekwerken en leuningen.
Architecten  Beeldenfabriek, LEVS architecten.
Bijzonderheden
Uitvoering 2016-2018.

In het Amsterdamse Zuidas-gebied ontstaan op de hoek van de Gershwin-strook schuin tegenover de VU de twee gebouwen George en Ira. Hier komen 160 woningen in het middeldure huursegment, een restaurant op de begane grond en twee ondergrondse parkeerlagen.
De specifieke sculpturale vorm van de volumes is bepaald door zonligging, uitzicht en de stedenbouwkundige oriëntatie. De twee gebouwen zijn in samenhang ontworpen, maar hebben elk een eigen karakter. Twee groene landschappelijk ingerichte hoven, royale terrassen en boven het water uitkragende balkons maken van deze hoogstedelijke plek een ontspannen leefgebied.
George, het lichte hoekgebouw van twaalf verdiepingen, is met zijn grootformaat bakstenen en ambachtelijk vervaardigd beton stoer en krachtig. De dubbelhoge restaurantruimte op de hoek van de begane grond is met grote, zes meter hoge raampartijen uitnodigend transparant naar de omgeving toe. Daarboven vormen lagen met brede horizontale banden van gezuurd architectonisch beton een stevig volume. Vier ‘pijlers’ van balkons met glazen borstwering verweven het middengedeelte met de verticale geleding van de twee bovenste verdiepingen. Deze vormen met vijfenhalf meter hoge tuimelraampartijen een transparante beëindiging van het gebouw George. Groen op de lagere dakvlakken en, net als bij Ira, zonnepanelen op de hogere gedeeltes leveren een essentiële bijdrage aan de duurzaamheid van het project.
Het donkere gebouw Ira telt zeven lagen en is warmer van kleur, kleiner van schaal en rijker gedetailleerd. Tweekleurig metselwerk, smalle betonbanden en doorlopende penanten zorgen voor een vervlechting van een horizontale en verticale geleding. Het gebouw heeft royale terrassen gericht op het zuiden en rondom zijn 12m² grote, half-inpandige balkons. De galerij ligt aan het landschappelijk ingerichte privé-hof met zicht op het water en is, anders dan bij George waar hij binnen het volume ligt, open en transparant. Elk begane grond appartement heeft een eigen toegang vanaf het maaiveld. De grote, transparante entreehal voor de bovenverdiepingen ligt goed zichtbaar op de hoek aan de Gershwinlaan. Daarnaast bevindt zich de inrit tot de gezamenlijke parkeergarage van twee lagen met privéplaatsen voor de bewoners en de omliggende kantoren.
Tussen de gebouwen ligt een tweede groengebied, een semiopenbare landschappelijk ingerichte groenstrook die, net als het privé-hof en de twee gebouwen zelf, direct aan de gracht grenst. De metselwerkmaterialisering van deze vier ruimtelijke elementen is straks verbeeld in de kademuur middels het telkens doorlopende metselwerk, een verfijnde opmaat aan de Boelegracht voor het grote ontwikkelgebied Gershwin.

Jonkers Bouwmetaal leverde en monteerde alle glazen balkonhekken, alle stalen trappen met hekwerken en leuningen binnen, de strekmetalen geveldelen. Al met al een fantastisch eindresultaat!

Project delen