Amsterdam Anne Frank Huis

#structureel  

#glas,  

#serre,  

#puien,  

#kozijnen  



Projectnummer 110072
Project Amsterdam, Anne-Frankhuis
Opdrachtgever Bouwbedrijf Salverda BV
Omschrijving Structurele beglazing serre, stalen puien.
Architecten  Bierman Henket Architecten.
Bijzonderheden
Uitvoering 2017-2018.

De uitbreiding en herinrichting van het entreegebied - ontworpen door Bierman Henket architecten - zal worden gerealiseerd door Salverda Bouw bv; de nieuwe museale route wordt naar ontwerp van Dagmar von Wilcken uitgevoerd door Bruns BV.

Museumbezoekers krijgen meer historische context en verdieping geboden om het levensverhaal van Anne Frank beter te kunnen begrijpen en de onderduikplek beter te kunnen ervaren. De aanpassingen laten het authentieke karakter van het huis intact. Naast de museale vernieuwing krijgt het museum meer ruimte voor educatieve ontvangsten en bezoekersfaciliteiten en krijgt het een nieuw entreegebied.

Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: "Veel van onze bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Het is daarom belangrijk om in het museum dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank. We gaan meer informatie geven over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en wat dit voor het heden betekent. Ook gaan we dieper op de onderduikgeschiedenis en de hoofdpersonen van dit huis. We behouden het authentieke karakter van het huis; de ervaring en betekenis staan voorop."

Naast de museale vernieuwing krijgt het Anne Frank Huis meer ruimte. De voormalige studentenwoningen aan de Westermarkt worden bij het museum betrokken, waardoor er ruimte beschikbaar komt voor educatieve ontvangsten en bezoekersfaciliteiten, zoals een garderobe. Ook krijgt het museum een nieuw en groter entreegebied aan de Westermarkt. Het Anne Frank Huis blijft geopend gedurende de werkzaamheden, die zo'n twee jaar in beslag zullen nemen. (bron: Bierman Henket Architecten)

Een stijlvolle serre met (bijna) onzichtbare constructie

De hoge graad van veiligheid in het museum vraagt om stalen en brandwerende binnendeuren en -kozijnen. Een mooie opdracht voor Jonkers Bouwmetaal, zij het niet spectaculair. Wel spectaculair is de stalen serre aan de achterzijde van het gebouw. De architect heeft deze speciaal voor deze plek ontworpen, waarna het aan Jonkers Bouwmetaal is om deze te engineeren, produceren en monteren. “Bijzonder zijn de hyperslanke stijlen waarin het glas is geplaatst”, vertelt Roelof Jonkers van Jonkers Bouwmetaal. “Deze bestaan uit speciaal samengestelde T-profielen, waarbij het glas tegen de onderzijde van het blad van de T is gemonteerd. Hierdoor is de constructie onopvallend aanwezig en ziet de bezoeker bijna alleen maar glas. Door de grote glaspartijen (3 m x 1,5 m) wordt dit effect nog eens versterkt.”

Vertalen naar een werkbaar ontwerp
Dankzij de serre is een stijlvolle, nieuwe lichte ruimte ontstaan, terwijl het Anne Frank Huis haar oorspronkelijke vorm heeft behouden. “Het was even puzzelen”, bekent Jonkers. “We moesten een manier vinden om de serre te laten aansluiten op de bestaande bouw. We moesten zorgvuldig omgaan met het verlichtingsplan, waarvan de draden en kabels volledig moesten worden weggewerkt. De waterafvoer moest goed geregeld zijn. Kortom, we moesten het artistieke ontwerp vertalen naar een werkbaar ontwerp.”

Glazen verbinding
Hoe uitdagend het ontwerp ook is, er komt voor elk vraagstuk een oplossing. De serre vormt een waardevolle uitbreiding van het Anne Frank Huis. Het is de glazen verbinding tussen het nieuwe entreegebouw en de start van de museale route. (bron: Stedenbouw)