Amsterdam Centraal Station

#stalen  

#puien  

#brandwerend  

#inbraakwerend  

#jansen  

#vouwdeur  Projectnummer  104596.
Project Centraal Station, IJhal, IJgebouw en Poortvrije Passage, Amsterdam.
Opdrachtgever Bouwcombinatie CSA vof, Amsterdam.
Omschrijving Stalen puien.
Architecten  Wiel Arets Architects, Benthem Crouwel Architekten, Powerhouse Company en MerkX
Bijzonderheden
Uitvoering 2014-2015.

Het ontwerp voor de IJ-hal is gemaakt door Wiel Arets Architects. “Vanuit de IJ-hal stappen reizigers straks makkelijk over tussen trein, metro, bus, pont of taxi. De hal wordt voorzien van servicefaciliteiten en verblijfshoreca met uitzicht op het IJ. Het station wordt hiermee niet alleen een vertrek- en aankomstpunt, maar ook een verblijfplaats”, zegt NS.
 
De westpassage behoort tot de nieuwe passages tussen de huidige reizigerstunnels, die vrije doorgang (dat wil zeggen: zonder toegangspoortjes) door het gebouw bieden en het winkelaanbod in het station vergroten. De westpassage, die zich bevindt tussen de westtunnel en de middentunnel, wordt onder andere het domein van mode, beauty en lifestyle.
 
Benthem Crouwel Architekten, Powerhouse Company en MerkX zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de westpassage. In een later stadium zal worden begonnen met de afbouw van de oostpassage, waar winkels met ‘dagverse producten’ zullen komen.
 
“Met de komst van de westpassage en het eerste deel van de IJ-hal gaan reizigers de allure van het nieuwe Amsterdam Centraal ervaren. Het monumentale gebouw versus de moderne passage en IJ-hal met een breed palet aan faciliteiten voor reizigers”, zegt Irma Winkenius, projectdirecteur Amsterdam Centraal bij NS Stations.