Amsterdam Kolenkitbuurt

#glashekwerk  

#trappen  

#leuningen  

#lamellenhekwerk  

#geprint  

#glas  



Projectnummer 107113
Project Amsterdam, Kolenkitbuurt 1 en 2.
Opdrachtgever Bouwbedrijf de Nijs en Zn. BV.
Omschrijving Hekwerken met glas, stalen trappen, hekwerken en leuningen.
Architecten Marlies Rohmer Architects & Urbanists, Blok 2: Heren 5 Architecten.
Bijzonderheden
Uitvoering 2016-2017.

Transformatie Kolenkitbuurt
De Kolenkitbuurt is een schakel tussen Nieuw West en het centrum. Onder de noemer ‘stedelijkheid in de luwte’ transformeert de buurt tot een centrum-stedelijk milieu, waarbij veel aandacht is voor een gedifferentieerde kindvriendelijke omgeving. De voormalige stroken bouwverkaveling wordt vervangen door twee compacte bouwblokken aan weerszijden van een plein. Dit plein dient als schoolplein voor basisschool Bos en Lommer. Deze school maakt deel uit van de Brede School Campus Kolenkitbuurt. Op de basisschool is een 3-laagse hof met 36 woningen gesitueerd om een groen collectief dek.
De basisschool is gesitueerd op de begane grond en de eerste verdieping. De school is gedrapeerd om een verdiept speellokaal/aula en een blok bergingen voor de woningen.
Op de wat lagere bergingen is de gymzaal – die 5,5 meter hoog is – gepositioneerd. Dit blok met bergingen, aula en gymzaal in het midden van het gebouw is geluidgedilateerd van de omliggende lokalen: een kolommenstructuur met flexibel stelsel van groepsruimtes, ontsloten middels een heldere routing, een rondom lopende gang, welke middels een ‘bloemenraam’ uitzicht heeft op de Bos & Lommerweg.
De gymzaal, die ook na schooltijd te gebruiken is, heeft een eigen ingang aan de Bos en Lommerweg, naast de hoofdentree van de woningen. In de autovrije zijstraatjes zijn de twee markante dubbelhoge entrees van de school gesitueerd, ter plaatse van een inspringing van het bouwblok.

37 Gezinnen onder één dak
In navolging van de studie Nestelen in de Stad - Appartementen voor gezinnen, is het Kolenkithuis een stalenkaart van EenGezinsAppartementen (EGA) geworden, met een keur aan maisonnettes, (opgetilde) eengezinswoningen en appartementen in een gesloten bouwblok.
Bij het ontwerp van de woningen is rekening gehouden met de wensen van ‘het gezin’ zoals die tijdens onze studie zijn ontdekt. Er is ingezet op het maken van veel kamers, ruime entree's, annexen aan de woonkamer en een goede organisatie tussen private vertrekken en ruimten waar je familie en vrienden ontvangt.
Groene geveltuinen zorgen voor een zachte overgang naar de autovrije buurt. En zoals ieder gezin uniek is, is elke woning dat in het Kolenkithuis ook, dankzij verschillende decoratieve baksteenpatronen in een sierlijst van metselwerk.

Jonkers Bouwmetaal leverde en monteerde alle glazen balkonhekken, alle stalen trappen met hekwerken, alle spijlenhekwerken en alle hekken en leuningen binnen. Het eindresultaat mag er zijn!