loo_0853_8892.jpg

loo_0800_3121.jpg

loo_0885_3437.jpg

loo_0890_5304.jpg

Apeldoorn Paleis Het Loo

Honderden achterzetramen Paleis Het Loo

Ter beveiliging van het monumentale deel van Paleis Het Loo zijn de kozijnen voorzien van achterzetramen met weerstandsniveau RC4 (inbraak). De kozijnen zijn uitgevoerd in staal en glas en vormen een thermische schil met het monumentale kozijn. Jonkers Bouwmetaal produceerde en monteerde hiertoe honderden achterzetramen. Daarnaast leverden wij diverse (toegangs-)deuren inclusief beslag. "Geëngineerd in 3D, op maat geproduceerd en SKG-gecertificeerd", zegt projectleider Maarten Jonkers.

Honderden achterzetramen in het monumentale hoofdgebouw vormen het grootste volume van de opdracht, die in 2019 werd verworven. "Voor ons bedrijf is Paleis Het Loo een uniek project, al zijn specials vaker een reden om voor Jonkers Bouwmetaal te kiezen", zegt Jonkers. "Je kunt je voorstellen dat een beglaasd stalen kozijn van 3 bij 1,5 meter- en daar zijn er velen van in Paleis Het Loo, niet overal even gemakkelijk te monteren is. Behalve op maat geëngineerd en geproduceerd, is de montage ook op maat uitgevoerd, met behulp van prefabricage. "Wij werken om deze redenen met eigen mensen en speciaal materieel, zoals mini-kranen en projectspecifieke montagehulpmiddelen. In een bestaande museale omgeving mag niets worden beschadigd, en beveiliging tegen inbraak of brand is juist de reden dat deze materialen worden ingebouwd.

Jonkers Bouwmetaal is de leverancier in het hoofdgebouw van de achterzetramen en de stalen deuren. "Sommige objecten zijn bekleed met hout om de oorspronkelijke uitstraling te behouden en hebben een inbraakwerende en soms zelfs com partimenterende functie in het kader van brand", zegt Jonkers over de deuren. "Er zijn ook getoogde deuren bij waardoor de aansluitingen in het kader van inbraak- en brandwering nog meer aandacht vragen. Wij bouwen zelf het beslag in, inclusief toegangscontrolesystemen."

Alle objecten zijn SKG-gecertificeerd, waardoor het hang- en sluitwerk officieel is getest op sterkte en duurzaamheid. "Deze vorm van integrale staalbouw is een echt specialisme. Vooral de aansluitingen en toleranties zijn extreem belangrijk. Je maakt immers een eigentijdse schil van kozijnen, met een hoge inbraak- en brandwering, in een eeuwenoud gebouw.

(tekst Jan-Kees Verschuure, bron: Stedenbouw / editie 774, link: https://www.stedenbouw.nl/magazines/stedenbouw-774/)


Contact Informatie

Adres
Hoornse Hop 10
8321 WX Urk
Telefoon: 0527 685 156
Fax: 0527 685 286
E-mail: info@jonkers-bouwmetaal.nl