Delft TU TNW ZuidProjectnummer 105741
Project Delft, TU TNW Zuid
Opdrachtgever Hurks Bouw BV
Omschrijving Hekwerken, stalen trappen en leuningen.
Architecten  Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam.
Bijzonderheden
Uitvoering 2015-2016.

Het nieuwe onderkomen van een deel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit te Delft.

Het gebouw bevat ruim 30.000m2 vloeroppervlak en bestaat voor het overgrote deel uit zeer geavanceerde laboratoria voor de afdelingen Bionanoscience, Chemical Engineering en Biotechnologie. Het complex wordt gebouwd op de kruising van de Kluyverweg en de Mekelweg, tegenover het Reactor Instituut Delft.

Het gebouw bestaat uit twee vleugels, beide rond een patio, die bij elkaar komen in een centraal hart dat zowel aan de zuid- als aan de noordzijde ook de entree van het gebouw vormt. Deze vier verdiepingen hoge centrale hal is tegelijkertijd hoofdverkeersknooppunt en sociaal hart voor het gebouw. Eenvoudige gevels zorgen voor optimale transparantie, en vormen een kader voor een zo groot mogelijke wisselwerking tussen binnen en buiten. Het groene landschap speelt een rol in het interieur, terwijl de techniek zich naar buiten toe presenteert.

Centraal in het ontwerp is het streven naar flexibiliteit en toekomstwaarde in combinatie met het bieden van soms zeer specifieke plaatselijke faciliteiten of omstandigheden, zoals trillingsarme vloeren (tot VC-F!), stofarme omgevingen of zeer stabiele temperaturen. In nauw overleg met gebruikers is een structuur ontworpen die op de meest economische manier de randvoorwaarden schept voor het onderzoek van nu en de komende decennia. De bouw van deze nieuwe faculteit is gestart in 2014, oplevering vindt plaats in 2016.

Beeld: Ector Hoogstad Architecten