Zwolle Enexis kantoor

#puien  



Projectnummer 106797
Project Zwolle, Enexis kantoor
Opdrachtgever Bouwcombinatie Trebbe van Wijnen v.o.f.
Omschrijving Stalen binnenpuien.
Architecten  Sacon Bureau voor architectuur stedenbouw en landschap, Zwolle.
Bijzonderheden
Uitvoering 2015-2016.

Enexis wil haar bestaande Bovenregionale kantoor te Zwolle zeer duurzaam en energiezuinig renoveren. Daarnaast is er gekozen voor een duurzame en energieneutrale uitbreiding en vervangende nieuwbouw van het gebouw. Hierbij wordt het bestaande kantoor aan de Marsweg samen met de uitbreiding geïntegreerd tot een nieuw gebouw.
In onze planopzet krijgt Enexis een gezicht naar de Marsweg, waarbij het bestaande schakelstation een belangrijke identiteitsdrager voor het ontwerp wordt. Tussen het schakelstation en het kantoor wordt een promenade aangelegd, waaraan de nieuwe representatieve hoofdentree van het kantoor is gelegen.

Het bestaande kantoor kenmerkt zich door lange looplijnen, veel buitengevel en weinig samenhang tussen de ruimtes. In de nieuwe planopzet wordt met een geringe toename van het vloeroppervlak een compact gebouw gevormd, met een ‘toegevoegd hart’ in de vorm van een centraal atrium. De interne relaties zijn geoptimaliseerd om een inspirerende, creatieve en prettige werkomgeving te realiseren. Het interieur, ontworpen door Ex Interiors, is gebaseerd op het flex- of X-werken.
Het dak van het atrium is bekleed met semi-transparante PV panelen, die elektriciteit opwekken en tegelijkertijd als parasol voor het atrium fungeren. Het overige dakoppervlak is ook voor het grootste deel bedekt met PV panelen, die de elektriciteit opwekken t.b.v. energieneutraliteit. . Alle werkplekken in het gebouw worden verwarmd of gekoeld middels klimaatplafonds of vloerverwarming, aangesloten op een WKO installatie. Het nieuwe gebouwdeel behaald een Breeam Excellent score. Bijzondere duurzame toepassingen zijn ondermeer: inlands populier voor de bekleding van het atrium, toepassing van een vegetatiedak, LED verlichting en toepassing van veel groen in het gebouwinterieur.

Beeld: Sacon Bureau voor architectuur stedenbouw en landschap